Gorzka czekolada znana jest każdemu. Z roku na rok przybywa jej miłośników, ze względu na to, że jest bardzo zdrowa. W jej składzie znajdziemy głównie miazgę kakaową. Czekolada najlepszej jakości powinna zawierać nie mniej niż 70 procent zawartości kakao. Aby zachować zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady, powinno przygotowywać się ją w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Dwie kostki dziennie podkręcą naszą dietę, ponieważ ten smakołyk zawiera całe bogactwo witamin i składników odżywczych. Oczywiście nie należy przesadzać z jej jedzeniem, gdyż jest wysoko kaloryczna. W 100 g znajduje się aż 600 kcal.
10 ciekawostek o gorzkiej czekoladzie.
- Afrodyzjak. Właściwości gorzkiej czekolady są takie, że rozszerzają naczynia krwionośne. Jej jedzenie poprawia pracę układu krwionośnego. To z kolei ma wpływ na lepsze ukrwienie narządów płciowych i zachęca do intymnych relacji.
- Pigułka szczęścia. Po zjedzeniu kawałka tego przysmaku w organizmie człowieka wytwarza się tak zwany hormon szczęścia, zwany serotoniną. Jego przypływ zwiększa nasze samopoczucie i zadowolenie.
- Lekarstwo na wzrok. Składniki gorzkiej czekolady a w szczególności flawonole, poprawiają widzenie. Zwłaszcza kiedy zapada zmrok lub pogarszają się warunki pogodowe, warto zjeść choćby jedną kostkę. Wtedy wyostrza się nasz wzrok.
- Jest jak kawa. Osoby, które oddają krew, dostają w zamian tabliczkę czekolady. Aby pobudzić nas do działania, dodać energii, warto zjeść jej kawałek. W ten sposób uzupełnimy braki magnezu, żelaza i manganu.
- Chroni zęby. Tak, to zaskakujące, ale to prawda. Potwierdzono naukowo, że tłuszcz kakaowy, który zawiera czekolada, chroni zęby przed bakteriami.
- Dobra jak krem. Wspaniale działa na naszą skórę. Ponieważ pobudza układ krwionośny, to wraz z krwią dostarcza więcej składników odżywczych do komórek. Nasza skóra jest wtedy odżywiona i nawilżona. Poza tym gorzka czekolada jest jak balsam. Wytwarza, takie związki, które hamują przykre skutki nadużyć kąpieli słonecznych.
- Pomaga na kaca. Łagodzi skutki nadużyć alkoholowych. To za sprawą fenyloetyloaminy. Poranki po mocno zakrapianej imprezie nie należą do najłatwiejszych. Aby sobie pomóc, zjedz dwie kostki czekolady.
- Ułatwia zapamiętywane. To za sprawą choliny. Kakao stymuluje mózg. Poprawia dopływ krwi, a to przekłada się na lepsze efekty zapamiętywania i uczenia się. Sprzyja też koncentracji.
- Środek płatniczy. Za kilka ziaren kakaowca, Aztecy kupowali zwierzęta, narzędzia lub korzystali z usług pań do towarzystwa.
- Tajemny składnik rytuałów. Nazwa czekolady wywodzi się z języka azteckiego, gdzie słowo „Xocolatl” oznaczało gorzką wodę. Opisywano nim napój z kakao, jaki był spożywany podczas rytuałów i obrzędów Indian.
Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady są nie do przecenienia. Drzewo kakaowca kiedyś uważane za pokarm bogów, od zawsze było kojarzone wyjątkowym owocami. Kto się oprze? Nikt. A jeśli już ją jeść, to tylko tę najciemniejszą.
Najnowsze komentarze