Gorzka czekolada znana jest każdemu. Z roku na rok przybywa jej miłośników, ze względu na to, że jest bardzo zdrowa. W jej składzie znajdziemy głównie miazgę kakaową. Czekolada najlepszej jakości powinna zawierać nie mniej niż 70 procent zawartości kakao. Aby zachować zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady, powinno przygotowywać się ją w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Dwie kostki dziennie podkręcą naszą dietę, ponieważ ten smakołyk zawiera całe bogactwo witamin i składników odżywczych. Oczywiście nie należy przesadzać z jej jedzeniem, gdyż jest wysoko kaloryczna. W 100 g znajduje się aż 600 kcal.

10 ciekawostek o gorzkiej czekoladzie.

  1. Afrodyzjak. Właściwości gorzkiej czekolady są takie, że rozszerzają naczynia krwionośne. Jej jedzenie poprawia pracę układu krwionośnego. To z kolei ma wpływ na lepsze ukrwienie narządów płciowych i zachęca do intymnych relacji.
  2. Pigułka szczęścia. Po zjedzeniu kawałka tego przysmaku w organizmie człowieka wytwarza się tak zwany hormon szczęścia, zwany serotoniną. Jego przypływ zwiększa nasze samopoczucie i zadowolenie.
  3. Lekarstwo na wzrok. Składniki gorzkiej czekolady a w szczególności flawonole, poprawiają widzenie. Zwłaszcza kiedy zapada zmrok lub pogarszają się warunki pogodowe, warto zjeść choćby jedną kostkę. Wtedy wyostrza się nasz wzrok.
  4. Jest jak kawa. Osoby, które oddają krew, dostają w zamian tabliczkę czekolady. Aby pobudzić nas do działania, dodać energii, warto zjeść jej kawałek. W ten sposób uzupełnimy braki magnezu, żelaza i manganu.
  5. Chroni zęby. Tak, to zaskakujące, ale to prawda. Potwierdzono naukowo, że tłuszcz kakaowy, który zawiera czekolada, chroni zęby przed bakteriami.
  6. Dobra jak krem. Wspaniale działa na naszą skórę. Ponieważ pobudza układ krwionośny, to wraz z krwią dostarcza więcej składników odżywczych do komórek. Nasza skóra jest wtedy odżywiona i nawilżona. Poza tym gorzka czekolada jest jak balsam. Wytwarza, takie związki, które hamują przykre skutki nadużyć kąpieli słonecznych.
  7. Pomaga na kaca. Łagodzi skutki nadużyć alkoholowych. To za sprawą fenyloetyloaminy. Poranki po mocno zakrapianej imprezie nie należą do najłatwiejszych. Aby sobie pomóc, zjedz dwie kostki czekolady.
  8. Ułatwia zapamiętywane. To za sprawą choliny. Kakao stymuluje mózg. Poprawia dopływ krwi, a to przekłada się na lepsze efekty zapamiętywania i uczenia się. Sprzyja też koncentracji.
  9. Środek płatniczy. Za kilka ziaren kakaowca, Aztecy kupowali zwierzęta, narzędzia lub korzystali z usług pań do towarzystwa.
  10. Tajemny składnik rytuałów. Nazwa czekolady wywodzi się z języka azteckiego, gdzie słowo „Xocolatl” oznaczało gorzką wodę. Opisywano nim napój z kakao, jaki był spożywany podczas rytuałów i obrzędów Indian.

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady są nie do przecenienia. Drzewo kakaowca kiedyś uważane za pokarm bogów, od zawsze było kojarzone wyjątkowym owocami. Kto się oprze? Nikt. A jeśli już ją jeść, to tylko tę najciemniejszą.