Dlaczego zielone warzywa są najbardziej odżywcze spośród wszystkich warzyw i jak znamienny mają wpływ na samopoczucie i funkcjonowanie naszego organizmu?

Warzywa mają różne barwy, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, kolor warzyw ma bardzo istotny wpływ na jego wartości odżywcze, a co za tym idzie także na nasz organizm. Warto więc rozważnie i z rozsądkiem wybierać te warzywa, które kryją w sobie najbardziej zbawienne moce, które kształtują nasze środowisko wewnątrz organizmu i zapobiegają wielu chorobom i dolegliwościom.
Dzięki czemu warzywa dostępne na naszych straganach i w sklepach są takie zielone? Wszystko zawdzięczają barwnikowi, który zwie się chlorofilem. Chlorofil jest substancją, która dzięki swoim niezwykłym właściwościom działa oczyszczająco na nasz organizm, regulując układ trawienny, niszcząc wszystkie zbędne bakterie. Poprawia także działanie wątroby, ochrania ją między innymi przed działaniem szkodliwych toksyn. To nie koniec właściwości chlorofilu. Ze względu na występujące w nim przeciw utleniaczy działa przeciwzapalnie i pomaga w walce z nowotworami.
Abyśmy mogli cieszyć się z niezwykłych właściwości zielonych warzyw należy je przede wszystkim jadać umyte na surowo, jeżeli już musimy możemy poddać je szybkiej obróbce cieplnej. W przeciwnym razie będą tracić na wartościach a ich kolor ulegnie zmianie na kolor „zgniłej” trawy.

Warzywa i zdrowie

Zielone warzywa możemy jadać w dużych, praktycznie nieograniczonych ilościach, gdyż są bardzo niskokaloryczne. Są szczególnie polecana w diecie dla osób walczących z nadwagą i otyłością. Warzywa takie zawierają również spore ilości inuliny, która zaspokaja nadmierny głód.
Warzywa o zielonej barwie to także doskonały zastrzyk mikro i makroelementów dla naszego organizmu. Praktycznie wszystkie z nich zawierają takie substancje mineralne jak magnez i potas, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, a także żelazo i fosfor potrzebne do funkcjonowania układu krzepnięcia krwi.

Oczywiście nie sposób wymienić wszystkich substancji odżywczych zawartych w tych niepozornych zielonych jarzynach. Na uwagę zasługują przede wszystkim flawonoidy, karotenoidy czy też kwas foliowy, które zapobiegają procesom starzenia się skóry, poprawiając tym samym jakość naszych włosów czy też paznokci.
Zielonych warzyw jest naprawdę bardzo wiele, jednakże kilka z nich zasługuje na wyróżnienie. Poniżej lista zielonych jarzyn, po które powinniśmy sięgać najczęściej przegotowując nasze posiłki. Są to przede wszystkim : szpinak, karczoch, jarmuż, zielona papryka, por, brokuł, cykoria, ogórek gruntowy, kapusta.

To oczywiście tylko warzywa polecane jako najbardziej odżywcze, jednakże pamiętajmy, że aby zachować rozsądną i zbilansowaną dietę należy sięgać po wszystkie dostępne na rynku zarówno warzywa jak i owoce.