Mąka kukurydziana to jedna z najpopularniejszych produktów. To idealny zamiennik mąki z glutenem. Zawiera ona wiele składników mineralnych. Kukurydza jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Powstają z niej płatki, kasza czy mąka. To doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu. Produkty kukurydziane nie zawierają białka.

 

Mąka kukurydziana posiada lekko żółtą barwę. W smaku jest neutralna. Wykorzystuje się ją do wyrobu makaronu, chleba czy ciast. Mąka kukurydziana jest popularnym produktem w Ameryce Południowej. To właśnie z niej możemy przyrządzić tacos czy nachos. Znajdziemy kilka wersji mąki kukurydzianej. Różnią się one grubością mielenia.

Właściwości mąki kukurydzianej

To idealne źródło skrobi, składników mineralnych. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna. Polecana osobom starszym i niemowlętom. To idealne źródło błonnika. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Obniża stężenie glukozy we krwi. Mąka kukurydziana jest bogactwem minerałów i witamin. Zawiera między innymi: żelazo, magnez czy cynk. Spożywanie produktów z mąki kukurydzianej jest zalecane osobom z chorobami serca czy anemią. Z mąki kukurydzianej możemy przygotować naleśniki, racuchy czy omlety. Dzięki zastosowaniu mąki z kukurydzy, wypieki są puszyste. To idealny zamiennik mąki pszennej. Stosuje się ją do zagęszczania sosów i zup. Warto nią panierować ryby czy mięsa.

Mąka kukurydziana posiada wiele innych właściwości

Mąka kukurydziana posiada wiele zastosowań. Możemy nią leczyć grzybicę stóp. Przynosi ulgę przy poparzeniach słonecznych. Tak naprawdę nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania mąki kukurydzianej. To zdrowy produkt, zwalczający dolegliwości. Kukurydza jest jedną z najstarszych roślin na świecie. Produkuje się z niej skrobię, grysik i kaszę. Na rynku są dostępne chleby bezglutenowe z mąki kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą produkuje się z suszonych oraz mielonych ziaren kukurydzy. To niezwykle lekkostrawny produkt. Nie podrażnia żołądka. Mąka kukurydziana jest najtańszą bezglutenową mąką. Jak się okazuje można ją przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy dokładnie zmielić kaszę kukurydzianą. Następnie przesiać ją przez sito. Mąka kukurydziana jest silną antyoksydantem. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodanie dań do potraw sprawia, że stają się one puszyste. Mąka kukurydziana polega w walce z otyłością. Za kilogram mąki kukurydzianej zapłacimy ponad 10 zł. Na pewno na stałe powinna zagościć w naszej kuchni. Polecana jest nie tylko osobom z nietolerancją glutenu. Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów, posiadając właściwości przeciwutleniające. Mąka kukurydziana dobrze miesza z innymi mąkami. Dzięki użyciu mąki kukurydzianej, potrawy zyskują piękną barwę. Spożywanie mąki kukurydzianej zapobiega chorobom oczu. Dodatkowo zwiększa ona produkcję czerwonych krwinek. Istnieje wiele zalet dodawania mąki kukurydzianej do potraw słonych jak i słodkich. Za pomocą mąki kukurydzianej możemy przygotować wiele dań. Mąkę z kukurydzy dodaje się do ciasteczek, muffinek czy babeczek.