Mąka ryżowa jest specyficznym rodzajem mąki. Wytwarza się go z różnych gatunków ryż. Mąka ryżowa jest zdrowa i mniej kaloryczna. Nie zawiera glutenu, jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej. 100 g mąki ryżowej zawiera blisko 350 kcal. Wyróżniamy słodką mąkę ryżową, klasyczną mąkę ryżową i pełnoziarnistą mąkę ryżową. Produkt ten jest wytwarzany z ryżu basmanti, jaśminowego czy pełnoziarnistego. Mąkę ryżową możemy kupić w sklepie bio. Za kilogramowe opakowanie zapłacimy nawet 15 zł.
Właściwości mąki ryżowej
Mąka z brązowego ryżu zawiera wiele cennych substancji. Między innymi błonnik, magnez, mangan czy fosfor. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu. Z mąki ryżowej jest produkowany papier ryżowy. To składnik makaronów, ciast czy pieczywa. W kuchni azjatyckiej mąkę ryżową wykorzystuje się do zagęszczania sosów i zup. Mąka ryżowa pełnoziarnista posiada delikatną słodycz. Mąka ryżowa nie powoduje uczuleń. Zawiera potas, wapń czy cynk. Mąkę ryżową można dodawać do ciast czy naleśników. Posiada neutralny smak i zapach. Możemy z niej przyrządzić upiec pieczywo czy przyrządzić muffinki. Mąka ryżowa jest polecana osobom chorujących na celiakię. Zawiera niewielkie ilości folianów. Produkt ten jest doceniany od wieków. Postrzegana jako wartościowy pokarm. Tak naprawdę nie posiada skutków ubocznych. Wykorzystuje się ją do pieczenia ciast jak i babeczek. Możemy ją łączyć z mąką kukurydzianą, kasztanową czy z ciecierzycy. Mąka z ryżu jest lekkostrawna. Doskonała dla alergików. Znajduje ona szerokie zastosowanie. Warto ją stosować regularnie. Mąka ryżowa jest coraz bardziej dostępna. Bez problemu możemy nią zastąpić mąkę pszenną.
Mąka ryżowa w kosmetyce
Jak się okazuje mąka ryżowa znajduje także zastosowanie w kosmetyce. To składnik maseczek, kremów czy balsamów do ciała. Ryż jest rośliną zbożową. Jego ziarna zawierają aminokwasy. Ryż jest bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały. Mąka ryżowa była stosowania od wieków jako składnik pielęgnujący skórę. Posiada właściwości odżywcze, nawilżające, poprawiające koloryt i wygładzające naskórek. Polecana jest dla skóry delikatnej i wrażliwej.
Mąka ryżowa – zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Mąka ryżowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Jest doskonałym produktem zarówno do produkcji makaronu, ryżu, jak i lekkich płatków oraz chrupiących chipsów. Ponadto, mąka ryżowa świetnie odnajduje się jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej podczas wypieku ciast, babeczek oraz naleśników. Mąka ryżowa jest doskonałym produktem pielęgnacyjnym. Warto ją łączyć z jogurtem naturalnym. Poprawia ona kondycję skóry oraz minimalizuje oznaki starzenia się skóry. To składnik wielu luksusowych kosmetyków. Z mąki ryżowej produkowane są nie tylko kremy, ale również pudry, podkłady, rozświetlacze czy mascary do rzęs. W salonach spa możemy znaleźć wiele zabiegów pielęgnacyjnych właśnie na bazie ryżu. Ujędrniające masaże, zabiegi na twarz i ciało. Jak się okazuje mąka ryżowa znajduje wiele zastosowań, nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce.
Najnowsze komentarze