Mięta biblijna w Polsce nie jest popularną przyprawą. Habak – bo tak brzmi jej najczęściej wykorzystywana nazwa – stosowana jest przede wszystkim w kuchni arabskiej. Mięta biblijna to nie tylko orientalny, oryginalny smak, ale również zdrowie w czystej postaci!

Herbata beduińska z habakiem

Herbata beduińska to popularny napój w wielu państwach afrykańskich, szczególnie rozpowszechniony na terenie Egiptu. Habak dodawany jest do czarne, dosyć mocnej herbaty, którą następnie obficie się słodzi by zniwelować ciężki, goryczkowaty smak tej przyprawy. Podawany może być zarówno na zimno, jak i na gorąco. Chłodny napar doskonale zaspokaja pragnienie, a ziołowy posmak wspaniale orzeźwia. Gorący napar stosowany jest jako środek rozgrzewający oraz stanowi panaceum na wiele dolegliwości i schorzeń.

Jak podawać herbatę beduińską?

Tradycyjnie herbatę z habakiem podaje się w ozdobnych dzbankach, z których napar przelewany jest do niewielkich filiżanek. Herbatę spożywa się przede wszystkim w tradycyjnych domach plemion beduińskich, jednak nie oznacza to, że turyści nie mogą posmakować typowego smaku egipskiego naparu. W różnych wersjach dostępny jest on w wielu lokalach gastronomicznych i kawiarniach w egipskich kurortach. Warto również udać się na wycieczkę do beduińskiej wioski, by posmakować świeżo przygotowanego naparu według oryginalnej receptury. Miętę biblijną możemy również zakupić w sklepach internetowych, a następnie przygotować beduińską herbatę we własnej kuchni.