Amarantus czyli jedna z najstarszych roślin. Właściwości zdrowotne amarantusa doceniali zwłaszcza Inkowie i Majowie. Zalicza się do super food. Zawiera wiele witamin i minerałów. Amarantus jest nazywany także szarłatem. Jego zmielone nasiona wykorzystuje się do produkcji napojów.

 

Amarantus znajdziemy pod różną postacią. Możemy go kupić w całych ziarnach, mielony czy w postaci mąki z amarantusa. Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Za 100 g opakowanie zapłacimy blisko 10 zł. Opakowanie pół kilogramowej mąki to koszt 12 zł.

Jakie właściwości posiada amarantus?

Posiada wiele cennych składników. Najcenniejsze składniki znajdziemy w oleju z amarantusa. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Amarantus to źródło błonnika pokarmowego. To również źródło białka. Zawiera węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe. Amarantus nie zawiera glutenu. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B. Wspiera on układ nerwowy. Dodatkowo jest źródłem witaminy E. Znajdziemy w nim witaminę A i C. Amarantus to źródło wielu minerałów. Między innymi takich jak: magnez, wapń czy potas. Warto go włączyć do diety, zwłaszcza jeśli borykamy się z anemią. Zaleca się go spożywać zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Amarantus jest polecany osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Doskonały dla osób z kłopotami żołądkowymi. Zwłaszcza przy zespole jelita drażliwego. Amarantus działa jak antybiotyk. Jego spożywanie obniża ryzyko infekcji. Doskonały dla dzieci. Amarantus doskonale wpływa na choroby układu krążenia. Zmniejsza poziom cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi. Amarantus posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Warto go dodać do potraw mącznych, mięsnych jak i warzywnych. Sprawdzi się jako składnik obiadu czy sałatki. To doskonała propozycja na śniadanie. Amarantus jest idealną alternatywą płatków śniadaniowych. Na rynku możemy znaleźć amarantus ekspandowany. Posiada neutralny smak.

Olej z amarantusa

Z nasion amarantusa wytwarza się olej. Doskonały jako składnik spożywczy jak i kosmetyczny. Dodaje się go do balsamów czy kremów. Olej z amarantusa posiada właściwości ujędrniające. Nawilża i łagodzi podrażnienia. Zapobiega łuszczeniu się skóry. Stosuje się go do złagodzenia reakcji alergicznych. Na jego bazie przygotowuje się masaże czy kąpiele. Amarantus powinien gościć także w naszej kuchni. Na jego bazie przyrządzimy zdrowe i smaczne dania. Możemy przygotować z niego śniadanie, obiad, kolację czy deser. Na pewno jego smak pokochają dzieci. Jak się okazuje nie jest aż tak popularny jak i inne zboża i przyprawy. Na pewno warto go regularnie spożywać. Tak naprawdę nie ma przeciwwskazań do co jego stosowania. Oczywiście ze wszystkim należy stosować umiar. Amarantus jest lekki, łagodny i zdrowy. To idealna alternatywa wielu składników spożywczych. Polecany zwłaszcza seniorom. Amarantus z pewnością doda energii. Poprawi ogólne samopoczucie. Możemy go spożywać pod wieloma postaciami.